Πρακτικές για την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων των γονέων του σχολείου.

 Πρακτικές  για την αντιμετώπιση οικονομικών και άλλων ζητημάτων των γονέων :
-Οικονομική στήριξη των οικογενειών σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, με δημόσιους φορείς ή μέσα από προσωπικές πρωτοβουλίες: π.χ. για σίτιση των οικογενειών, κάλυψη βασικών αναγκών τροφής, υγείας σε οικογένειες.
-Συνεργασία με άλλα σχολεία (για φιλανθρωπικές δράσεις που υποστηρίζουν τις οικογένειες των μαθητών με οικονομικά προβλήματα)
- Διακριτική υποστήριξη συγγενικού/οικογενειακού περιβάλλοντος από το σύνολο του σχολείου (συνάδελφοι, παιδιά, γονείς, συγγενείς των 3 σχολείων, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων):  με σκοπό την κάλυψη χρηματικού ποσού για έξοδα υγειονομικής περίθαλψης  (μητέρας μαθητή) ή τη συγκέντρωση χρημάτων για εξόφληση λογαριασμού ρεύματος μιας οικογένειας
 - Διερεύνηση συνθηκών οικογενειακού περιβάλλοντος (για να εξηγηθούν ακραίες συμπεριφορές από μαθητές του σχολείου εκτός διδακτικού ωραρίου)
«Δηλ. πέρα από καταγεγραμμένα περιστατικά που εμφανίστηκαν λόγω ανάγκης, να μη μπορέσουν να τα ξεπεράσουν, όπως να κοπεί ένας λογαριασμός ή ένα ρολόι της ΔΕΗ, ή μια εγχείρηση που δεν μπόρεσε να γίνει γιατί δεν είχαν τα απαιτούμενα χρήματα… οπότε αναγκάστηκαν να εκδηλωθούν και μάλιστα να ζητήσουν και βοήθεια…, Καταρχάς χρειάστηκε να ενεργοποιηθούμε σαν συγκρότημα για να στηρίξουμε οικογένεια που χρειαζόταν επειγόντως να εγχειριστεί. Μητέρα μαθητή που την προηγούμενη βδομάδα μαλώναμε για τον γιο της που είναι ζωηρός.  Και ξαφνικά έπρεπε να εγχειριστεί και ενεργοποιηθήκαμε όλοι για να την στηρίξουμε.  Ζητήσαμε βοήθεια από τους συναδέλφους, τα παιδιά, τους γονείς, τους συγγενείς, των 3 σχολείων, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων αναλάβανε αμέσως γιατί λόγω των καταστάσεων και αυτοί είναι ευαισθητοποιημένοι πλέον και ανταποκρίνονται σε τέτοια αιτήματα, και τη στηρίξαμε. Έγινε η επέμβαση… ένα άλλο τελευταίο περιστατικό που καταγράφηκε: ήρθε μια τρίτη οικογένεια, και μου είπε ότι σε μια άλλη κινδυνεύει να κοπεί το ρεύμα στην οικοδομή γιατί οι διαχειριστές είναι η εταιρεία των κοινοχρήστων και απείλησε να κόψει το ρεύμα της οικοδομής αν δεν πληρωνόταν μια απόδειξη που χρωστούσαν. Και τι κάνει, εναντιώνει όλη την οικοδομή εναντίον της οικογένειας. Και αυτή τώρα δεν ξέρει τι να κάνει και έρχεται γιατί είναι σε αδιέξοδο, γιατί η ημερομηνία λήγει αύριο ας πούμε και γι αυτό μαζευτήκαμε πάλι όλοι μαζί, να μαζέψουμε τα χρήματα… εξετάζουμε και τη σοβαρότητα της κατάστασης γιατί μπορεί να πέσουμε σε κάποιους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, για προσωπικό όφελος, αφού το ερευνήσαμε και είδαμε ότι είναι έτσι και εμπιστευόμαστε την κυρία που μεσολαβεί, μαζέψαμε τα χρήματα να τα δώσουμε. Και μας ζήτησε και η κυρία να μη το πούμε σε κανέναν , δηλ. και οι γονείς που δώσανε τα χρήματα, δηλ. ο σύλλογος, δεν έμαθε σε ποιο οικογένεια θα πάει».

Νομός υλοποίησης: 
Θεσσαλονίκη