Πρακτικές κοινωνικής ευαισθητοποίησης των μαθητών του σχολείου

Δράσεις για την κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών μέσα από τη λειτουργία του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διαδασκόντων. Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» στοχεύει στην ανάπτυξη της κουλτούρας της ενεργού πολιτειότητας, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στα παιδιά και στους νέους, καλλιεργώντας πηγαίες και βιώσιμες στάσεις ενεργού κοινωνικής προσφοράς με βιωματικές προσεγγίσεις.
Το έργο υλοποιείται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη και περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος και πολυμορφικού υλικού για τα σχολεία, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, δημιουργία σχολικού δικτύου για τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά δραστηριοποιούνται στο σχολικό δίκτυο “Νοιάζομαι και Δρω” 60 σχολεία από όλη την Ελλάδα.
 
«Αυτό το «Νοιάζομαι και Δρω» είναι ένα πρόγραμμα που έχει γίνει από την Ά Διεύθυνση Αθήνας και είναι συγχρηματοδότηση μια σειρά σχολείων, κάποια σχολεία όπου με το Ίδρυμα Νιάρχος και το Ίδρυμα Μποδοσάκη νομίζω μαζί έχουν φτιάξει ένα δίκτυο σχολείων όπου εκπαιδεύουμε παιδιά για εθελοντές. Να και τώρα που ήσουν εδώ τα παιδάκια που λέγανε εμείς έχουμε αναλάβει αυτό το κομμάτι είναι σε αυτό το πλαίσιο γιατί έχουμε την εβδομάδα ανά ομάδες ανάλογα με το τι θέλουνε έχουν αποφασίσει να φέρουν τον εθελοντισμό στο σχολείο και να το πάμε μετά στη γειτονιά. Έτσι; Με τέτοια προγράμματα λοιπόν προσπαθούμε και τους μαθητές μας να τους εκπαιδεύσουμε  να παίρνουμε το υλικό γιατί  δίνετε πολύ καλό υλικό μέσα σε αυτό γιατί δίνεται… δίνεται για το δάσκαλο και για τους μαθητές εγχειρίδια, τα οποία τα χρησιμοποιούμε από τη στιγμή που δεν υπάρχει ψυχολόγος, τα χρησιμοποιούμε εμείς και ως βάση για άλλα πράγματα. Να δουλέψουμε δηλαδή την ομαδοσυνεργατικότητα, θα δουλέψουμε στο παιδί ότι ξέρεις ο διπλανός σου αν είναι έτσι πρέπει εσύ να τον βοηθήσεις, να δουλέψουμε λίγο την ενσυναίσθηση. Δηλαδή έτσι κάπως το δουλεύουμε. Μέσα από προγράμματα τα οποία δίνονται. Και ψάχνουμε συνέχεια, και ψάχνουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί και όχι μόνο εγώ το τι μπορεί να διατεθεί στα σχολεία με το λιγότερο δυνατό κόστος ή δυνατόν και δωρεάν, ας πούμε. Αυτά είναι δωρεάν, είναι μια δουλειά πολύ μεγάλη για μας και το κάθε αυτό πρόγραμμα από τους δασκάλους που το αναλαμβάνουν έχει πάρα πολύ δουλειά από πίσω και αξιολογήσεις και παρουσιάσεις και το ένα και το άλλο, όμως πιστεύω φέρνει αποτέλεσμα μέσα στο σχολείο».
 
 

Συνεργαζόμενοι φορείς: 
Σύλλογος Διδασκόντων, "Νοιάζομαι και Δρω" (ΜΚΟ Δεσμός, ϊδρυμα Λαμπράκη, Ίδρυμα Μποδοσάκη)
Νομός υλοποίησης: 
Αττική