Πρακτικές για την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων των γονέων του σχολείου.

 Πρακτικές  για την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων των γονέων  όπως:
(1) Ενημέρωση των γονέων για τη συνεργασία του σχολείου με την εκκλησία στην παροχή πρωινού σε μαθητές οικονομικά αδύναμους.
(2)  Καταγραφή των ονομάτων των οικογενειών που επιθυμούν να συμμετέχουν στην λήψη πρωινού γεύματος για τα παιδιά τους (κάθε πρωί ένα κρουασάν και ένα γάλα) ή και συσσιτίου για την οικογένεια, από την εκκλησία,
                (3) Ηλεκτρονική και έντυπη ενημέρωση / ανακοίνωση στους γονείς για τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου (Κοινων. Παντοπωλείο, τράπεζα τροφίμων, κοινωνικό φαρμακείο, Κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης από ψυχολόγους και κοινωνική λειτουργό του δήμου).
(4) Δράσεις του σχολείου/των ίδιων των εκπαιδευτικών για τους γονείς, όπως οικονομική συμβολή ή μοίρασμα βασικών αγαθών σε οικογένειες, ιδιαίτερα σε εορταστικές περιόδους (έρανος στους συναδέλφους και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων)
(5) Αξιοποίηση βοήθειας από φιλανθρωπικές οργανώσεις (συνεργασία με την εταιρεία Hellenic Relief Foundation για την παροχή τροφίμων – γάλα και γιαούρτι, σε εβδομαδιαία βάση- στα παιδιά με οικονομικά προβλήματα).
«Απ την αρχή της χρονιάς έχοντας γνώση της περιοχής και της ανεργίας που έχει πέσει εδώ πέρα, είναι εργατογειτονιά, φροντίσαμε, ενημερώσαμε με ανακοινώσεις τους γονείς, σε συνεργασία πάντα με την εκκλησία, ότι οι γονείς που αδυνατούν να δώσουν πρωινό στα παιδιά τους, να απευθυνθούν στην εκκλησία. Μάλιστα εγώ έκανα μια καταγραφή των ονομάτων που ανταποκρίθηκαν αφού ανταποκρίθηκαν και οι γονείς ζήτησαν να ενημερώσουν και το σχολείο, σε επικοινωνία με την εκκλησία δόθηκε ένας αριθμός γονέων που αδυνατούν να δώσουν πρωινό στα παιδιά τους. Η εκκλησία ήρθε σε επαφή και το ξέρω, γιατί έχω επαφή με τον εφημέριο, με τους γονείς αυτούς και ναι τους δίνουν κάθε πρωί ένα κρουασάν και ένα γάλα. 2 με 3 οικογένειες από αυτούς, παίρνουν και συσσίτιο»

« Επίσης η ενημέρωση είχε να κάνει και με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου λειτουργεί τράπεζα τροφίμων, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο. Αυτές οι ενημερώσεις καταγράφηκαν και στην ιστοσελίδα του σχολείου αλλά και σε έντυπη μορφή δόθηκαν υπό μορφή ανακοινώσεων σε όλους τους γονείς. Παραπέμψανε περιπτώσεις γονέων στο τμήμα Κεντρικής στήριξης του δήμου, για παροχή βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης από ψυχολόγους και την κοινωνική λειτουργό του δήμου».
«Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πολλοί γονείς, δε θα έλεγα στο σύνολο, βλέπουν το σχολείο σαν αποκούμπι. Ακουμπάν πάνω μας και τα προβλήματά τους και τα οικογενειακά γενικότερα, αλλά και τα οικονομικά. Σήμερα ήρθαν και ζήτησαν βοήθεια οικονομική. Μετά έκανα έρανο στους συναδέλφους,  κάλεσα το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Έδωσαν και αυτοί χρήματα. Κατά καιρούς συγκεντρώνουμε τρόφιμα, κούτες και τα δίνουμε σε συγκεκριμένες οικογένειες..Ξέρω πραγματικά ποιες οικογένειες έχουν πρόβλημα και τους πλησιάσαμε και τους βοηθάμε με ποικίλους τρόπους. Και με την εκκλησία και με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, και με την τράπεζα τροφίμων πάλι του δήμου, και με τον έρανο που κάνουμε εμείς κατά διαστήματα, βέβαια υπήρξαν και αντιδράσεις από τους συναδέλφους, και μεις έχουμε προβλήματα, αλλά θα έλεγα ότι καλόβουλα, οι περισσότεροι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προβλήματα».
 «Δε θα λεγα ότι είναι αποτελεσματική, απλά, είναι περιστασιακή. Τους ανακουφίζει μια δεδομένη στιγμή. Αλλά από κει και πέρα το πρόβλημα υφίσταται. Μακάρι να δίναμε λύσεις οριστικές. Ας πούμε Πάσχα, Χριστούγεννα, που είναι και η περίοδος των εορτών, περίοδος αγάπης, αλληλεγγύης, προσφοράς, θα το κάνουμε σε τέτοιες περιόδους ή σε περιπτώσεις που μου αναφέρθηκε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει το ρεύμα. Ναι, κάναμε έρανο και της δώσαμε να πληρώσει το ρεύμα».
 «Επίσης και κάτι άλλο. Εδώ και πέρυσι και φέτος, ακριβώς επειδή μετέφερα την εικόνα αυτή, της σχολικής δυσπραγίας και στη διεύθυνση, ο υπεύθυνος του προγράμματος αγωγής υγείας β διεύθυνσης της, με παρέπεμψε σε μια οργάνωση ελληνοαμερικάνικη και μου στέλνουν κάθε Δευτέρα τρόφιμα και τα δίνω στα παιδιά αυτά. Γάλα, γιαούρτι, είναι  το Hellenic Relief Foundation με έδρα τη Ν. Υόρκη, έχουν βάση. Έχουν γραφείο και μου στέλνουν . Κάθε Δευτέρα έρχονται.

Νομός υλοποίησης: 
Θεσσαλονίκη