Πρακτικές αντιμετώπισης των δυσκολιών των γονέων

Πρακτικές αντιμετώπισης των δυσκολιών των γονέων σε επίπεδο υλικό (ρουχισμός, σίτιση, σχολικά είδη) και υγειονομικής περίθαλψης με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διαδσκόντων σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
«Καταρχήν και ξεκινώντας πριν από χρόνια, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σίτισης των παιδιών. Αυτό που κάναμε ήταν να στηρίξουμε με τρόφιμα οικογένειες και με ρουχισμό, έπιπλα, κλινοσκεπάσματα κτλ. Αυτά κατά καιρούς τα κάνουμε σε περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα επιβίωσης. Όταν βλέπεις ότι παιδιά πεινάνε, αυτό είναι προτεραιότητα. Μετά αυτό που κάναμε, κυρίως σε μετανάστες, επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση, τους ενημερώνουμε που μπορούν να πάνε τα παιδιά τους για εμβόλια, για εξετάσεις, έχουμε επικοινωνήσει με φορείς για αυτά τα ζητήματα και έχουμε προσπαθήσει να διευκολύνουμε την πρόσβαση και την επικοινωνία. Με το κοινωνικό ιατρείο, με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για στήριξη οικογενειών, για ψυχολογική στήριξη,  έχουμε κινητοποιήσει γονείς στη συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες και ήταν πολύ συγκινητική η συμμετοχή των γονέων, κάνουμε ανταλλακτικά παζάρια και γενικά τέτοιου είδους δράσεις».
«Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ανταποκρίθηκε άμεσα σε κοινωνική, οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη σε μία οικογένεια. Γιατί υπήρχε πολύ σοβαρό ζήτημα. Ανταποκρίθηκαν πολύ καλά και στήριξαν την οικογένεια. Επίσης το κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας των παιδικών χωριών SOS. To κοινωνικό ιατρείο ανταποκρίθηκε πολύ καλά. Και οι γονείς, άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό ανταποκρίθηκαν. Επίσης το Δημοτικό Βρεφοκομείο με το φαγητό. Και το δεκατιανό επίσης. Θυμάμαι, επίσης, μία χρονιά που είχαμε εδώ και  κάποιες φοιτήτριες, που έκαναν την πρακτική τους και ενεργοποιήθηκαν οι ίδιες οι φοιτήτριες βλέποντας την κατάσταση των παιδιών, απευθυνθήκαν οι ίδιες σε έναν εκδοτικό οίκο, και έφεραν βιβλία στο σχολείο. Ατομικά δώρα για τα παιδιά. Ίσως βλέποντας και τη λογική του σχολείου».
 

Συνεργαζόμενοι φορείς: 
Υπηρεσίες του Δήμου, Πανεπιστήμιο, Παιδικά Χωριά SOS
Νομός υλοποίησης: 
Αττική