Πρακτικές για την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων των γονέων

Οικονομική και ψυχολογική στήριξη των οικογενειών σε συνεργασία με τις (α) κοινωνικές υπηρεσίες και (β) τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου Αμπελοκήπων για σίτιση των οικογενειών, προσπάθεια για εύρεση εργασίας, ψυχολογική στήριξη με κέντρα ψυχικής υγιεινής, μαθησιακή στήριξη των παιδιών σε συνεργασία με φορείς διάγνωσης μαθησιακών προβλημάτων.
 

(α) Κοινωνικές υπηρεσίες: - σίτιση μαθητών (προμήθεια μεσημεριανού γεύματος στις οικογένειες μαθητών που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα,  από την υπηρεσία των παιδικών σταθμών του Δήμου)

-αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. τρόφιμα κ.ά.) σε άπορες οικογένειες του σχολείου κατά την χρονική περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα ( με λίστα ονομάτων από το σχολείο).

-Ενημέρωση σχετικά με προκήρυξη εργασιακών θέσεων για άνεργους γονείς (επαφές με το Δήμο, προσπάθεια του διευθυντή για εύρεση εργασίας σε γονείς)
 

«μέχρι και πέρυσι είχαμε παιδιά που σιτίζονταν από τον δήμο. Δηλ. οι γονείς πηγαίναν το μεσημέρι και παίρναν φαγητό για τα παιδιά από τους σταθμούς του δήμου. είχαμε γύρω στα 10 παιδάκια και αυτό γιατί ήταν οικογένεια με μηδενικά εισοδήματα, οπότε ο δήμος προσφέρθηκε το φαγητό που ετοιμάζουν στους παιδικούς σταθμούς να δίνουν και σε αυτά τα παιδιά»

«Όταν το πρόβλημα είναι η ανεργία του γονιού, τι μπορείς να κάνεις; Δεν μπορείς να κάνεις κάτι.  Κανα δυο φορές πήρα στο δήμο τηλέφωνα για καμία προκήρυξη»

«Ξέρει ποιες οικογένειες είναι γιατί και ο δήμος η αλήθεια είναι ότι συνδράμει κάθε φορά, Χριστούγεννα, Πάσχα, δίνουμε ονόματα οικογενειών και στέλνει τρόφιμα, διάφορα… απαραίτητα»
 
(β) Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης: -Υποστήριξη  της οικογένειας για τη διαχείριση προβληματικών  συμπεριφορών των παιδιών /  οργάνωση  σεμιναριών, ατομικών συνεδριών.

 «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καλή συνεργασία και με το Ψυχικής Υγιεινής εδώ του δήμου και με το ΚΕΔΔΥ και με το Ιατροπαιδαγωγικό εδώ κάτω, δηλ. αυτοί οι φορείς μας βοηθάν πάρα πολύ. Όταν έχουμε θέματα συμπεριφοράς και προβλημάτων και μες την οικογένεια, τους παραπέμπουμε κατευθείαν στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής. Όταν έχουμε θέματα μαθησιακών δυσκολιών, τα οποία τα βλέπουμε ότι είναι light, τα απλά, τα στέλνουμε στο ιατροπαιδαγωγικό τα σοβαρά κατευθείαν στο ΚΕΔΔΥ για να πάρουν γνωματεύσεις»

«Το δίκτυο Άλφα είναι κέντρο πρόληψης, όπως είναι η Πυξίδα, είναι εδώ στους Αμπελόκηπους η έδρα, πάρα πολύ σημαντική βοήθεια, βέβαια όχι σε επίπεδο παιδιών. Σε επίπεδο γονέων. Δηλ. γονείς που αντιμετωπίζαν προβλήματα με τα παιδιά τους και τους στείλαμε εκεί πέρα,  βοηθήθηκαν και είχαν αποτελέσματα. Κάνουν διάφορα αυτοί κατά καιρούς και σεμινάρια και ατομικές συνεδρίες»

Συνεργαζόμενοι φορείς: 
Δήμος Αμπελοκήπων, Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής του Δήμου, Κέντρο πρόληψης: Δίκτυο Άλφα, ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο.
Νομός υλοποίησης: 
Θεσσαλονίκη