Επίσκεψη στην Καστοριά

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης στην πόλη της Καστοριάς. Η επίσκεψη περιελάμβανε τρεις επιμέρους επισκέψεις: (1η) στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, (2η) στο Λαογραφικό Μουσείο Νεράντζη Αϊβάζη και (3η) στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό Καστοριάς. Οι σχετικές δράσεις που πλαισιώνουν τις επισκέψεις αφορούν τα παρακάτω:
επίσκεψη: στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς

(α) Υποδοχή και γνωριμία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς,
(β) Προετοιμασία ομαδικής εργασίας από τους μαθητές για την ενέργεια. Παρουσίαση της εργασίας από  κάθε ομάδα στις υπόλοιπες ομάδες (Χώρος διεξαγωγής: αίθουσα δραστηριοτήτων).
(γ) Παρακολούθηση προβολής  για την εξοικονόμηση  ενέργειας.
(δ) Επιστροφή  στην αίθουσα δραστηριοτήτων με σκοπό να μάθουν οι μαθητές για τους τρόπους που δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά και τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μιας μακέτας.
(ε) Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού με θέμα την ενέργεια.
(στ) Κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού στην αίθουσα των δραστηριοτήτων.

επίσκεψη: στο Λαογραφικό Μουσείο Νεράντζη Αϊβάζη. Επίσκεψη και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, το οποίο ήταν  το σπίτι του Νεράτζη Αϊβάζη, ενός γνωστού γουνέμπορου της πόλης. Οι μαθητές/τριες έμαθαν για την ιστορία του, για την αρχιτεκτονική του, είδαν παραδοσιακές φορεσιές των Καστοριανών και χαρτονομίσματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

3η επίσκεψη:  στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό Καστοριάς. Η επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, δίνει στους μαθητές/τριες τη δυνατότητα να δουνκαι να γνωρίσουν πως ήταν χτισμένος ένας οικισμός της νεολιθικής εποχής (καλύβες κτισμένες  πάνω σε μια πλατφόρμα που τη στηρίζουν διάφοροι πάσσαλοι  μπηγμένοι στον βυθό της λίμνης,  υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτούν, χώροι, είδος όπλων και εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι). 

Νομός υλοποίησης: 
Θεσσαλονίκη
Κατηγορία: 
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες