Πρακτικές για την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων των άνεργων γονέων του σχολείου

Οικονομική στήριξη των οικογενειών μέσα από μία πολιτική  συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς κοινωνικούς φορείς και υπηρεσίες.
-Ενημέρωση των γονέων και παροχή στοιχείων τηλεφωνικής επικοινωνίας με φορείς που συνεργάζεται το σχολείο, όπως με τις υπηρεσίες του Δήμου (π.χ. Κοινωνική Υπηρεσία) και με την εκκλησία.
-Συνεργασία του σχολείου με ιδιώτες (προσφορά χρηματικής βοήθειας και εύρεσης εργασίας σε άνεργους νέους)
-Συνεργασία του σχολείου με κοινωνικό δίκτυο ιδιωτών, για σίτιση οικογενειών και κάλυψη των βασικών αναγκών τους.
-Δημιουργία τράπεζας τροφίμων (προσφορά τροφίμων στις εορταστικές περιόδους  και κάποιου χρηματικού ποσού σε άπορες οικογένειες του σχολείου).
- Εύρεση εργασίας σε γονείς.
-Τήρηση αντζέντας στοιχείων γονέα για εύρεση εργασίας.
-Διακριτική προσέγγιση των οικογενειών για προσφορά τροφίμων.

- Συνεργασία με φορείς υγείας (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, π.χ. οδοντίατρος).

«τους δίνουμε τηλέφωνα φορέων που συνεργαζόμαστε, όπως είναι η εκκλησία,  η κοινωνική υπηρεσία του δήμου, ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και δείχνουν και τη μεγαλοσύνη των ανθρώπων, δηλαδή στο παρελθόν είχα και επιτροπές κυριών που ανωνύμως σε συνεργασία προσωπική δίναν χρήματα και βάλαν παιδιά στο κυλικείο»
«σίτιση, υπάρχει ένα δίκτυο, μια ΜΚΟ που είναι δυο, τρεις άνθρωποι με μεράκι που στέλνουν εκεί οικογένειες και σχεδόν τις έχουν υιοθετήσει, τους δίνουν τρόφιμα»
«υπήρχαν και κυρίες που προσφέρθηκαν να προσφέρουν κάτι άλλο, π.χ τρόφιμα να μπορούμε εμείς να τα μοιράσουμε, όπως είναι οι πίτες»
«κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα δημιουργούμε τράπεζα τροφίμων και δίνουμε σε οικογένειες, και χρημάτων, έχουμε προωθήσει άτομα σε δουλειές»
«έχουμε τις κεραίες ανοιχτές και όταν έρχεται μια κυρία και λέει, ότι θέλω κάποια δουλειά, ό,τι ακούσετε, εγώ κρατώ, έχω στοιχεία και καλά γνωρίζω γιατί είναι και γονείς μας, έτσι κι αλλιώς, και κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτό το ζήτημα»
«με πολύ μεγάλη διακριτικότητα, θα πάρουμε τηλέφωνα, για να  εντάξουμε την οικογένεια αυτή στα τρόφιμα».
«έλεγα λοιπόν ότι κάθε μήνα ή κάθε 2 μήνες, έχουμε και ένα πρόγραμμα από κάποιο φορέα, από κάποιον ειδήμονα, π.χ. μια που το αναφέραμε τώρα στις 19, θα έρθει κλιμάκιο οδοντιάτρου»

Συνεργαζόμενοι φορείς: 
Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Εκκλησία.
Νομός υλοποίησης: 
Θεσσαλονίκη