Πρακτικές για την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων των γονέων του σχολείου.

-Οικονομική στήριξη των οικογενειών σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, χορηγούς ή μέσα από προσωπικές πρωτοβουλίες: π.χ. κάλυψη βασικών αναγκών τροφής, ένδυσης, υγείας σε οικογένειες.  
«Ναι έχω εντοπίσει και μάλιστα ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να χτυπάει την πόρτα σου κάποιος και να σου λέει εγώ δεν έχω παπούτσια για την παρέλαση, και δε θα κάνει το παιδί και να κάνεις κινητοποίηση να βρίσκεις ανθρώπους, την εκκλησία που την έχω δίπλα μου, και το τονίζω, δεν είμαι βαθιά θρησκευόμενο άτομο, αλλά την εκκλησία που μόλις πάρω τηλέφωνο, μου είπανε, μην ανησυχείς θα το λύσουμε. Πάλι το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Και κάποιους γονείς που ανά πάσα στιγμή όταν πεις, μην ανησυχείς , θα σου δώσουμε εμείς αυτό που χρειάζεσαι».
 «Το κορυφαίο γεγονός που έχουμε εμείς. Ένα παιδάκι με πρόβλημα που υπήρχε στη σπονδυλική του στήλη, που είχε πολλαπλές εγχειρήσεις, τόση πολλή ευαισθησία και κινητοποιήθηκαν όλα τα παιδιά, γονείς και η τοπική κοινωνία, που μαζεύονταν χρήματα γιατί τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούσαν να αναλάβουν την εγχείρηση του παιδιού. Αναγκαστήκαμε να στραφούμε σε ιδιωτικές κλινικές με 23.000 και παραπάνω ευρώ αλλά, τι γίνεται, ποιο είναι το φιλότιμο του Έλληνα, του γονιού Έλληνα. Γι αυτό το λέω συνέχεια αυτό το πράγμα. Από μικρές εκδηλώσεις άρχισαν αν μαζεύουν χρήματα, για να μπορέσουμε να τα δώσουμε στη μάνα. Και ενώ πηγαίναμε για την εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη, ξαφνικά το παιδί κόντεψε να μας μείνει από καρδιά και κάναμε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Και αφού πέτυχε αυτό, κόντεψε να πεθάνει το παιδί ξανά από λοίμωξη, γιατί εδωπέρα οι υπεύθυνοι που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, δεν μπορούν να το αγγίξουν για να το δώσουν οξυγόνο. Τρελές καταστάσεις. Τρελές καταστάσεις. Και αυτό σου λέω είναι υγεία. Σήμερα είναι αυτό το παιδί, αύριο μπορεί να είναι άλλο. Γι αυτό είναι οι γονείς που τρέχουν αμέσως και βοηθούν»
 
«Δηλ. υπάρχουν περιπτώσεις που  χρειάστηκε να κάνετε και ενέργειες γι να βοηθήσετε και τους γονείς;Ναι. Υπάρχουν και χρειάστηκε. Και τώρα βλέπω, επειδή κατάλαβαν ότι το σχολείο είναι ο μόνος χώρος όπου μπορούν να βρουν ένα καταφύγιο κάπου σπάσαν αυτά τα εμπόδια, οι φραγμοί το να μιλήσουνε και πλησιάζουν το σχολείο, ενημερώνουν με τον τρόπο τους και το σχολείο βρίσκει τους χορηγούς, τους απαραίτητους.  Ανθρώπους ευκατάστατους, πλούσιους που έχουν αυτό το σκοπό»
«Ναι, και είναι τοπικό, ιδιωτική πρωτοβουλία. Και επίσης υπάρχει, δεν μπορώ να πω, ότι αν πας στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και πεις το πρόβλημα, αμέσως θα στο λύσουν. Δηλ. θα σου πουν ανώνυμα, κ. Παρασκευά,  πείτε μας εσείς τι γίνεται και μεις θα φροντίσουμε, θα τα φέρουμε σε εσάς να δούμε τι γίνεται. Υπάρχουν αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, δεν μπορώ να πω εδώ στο Λαγκαδά, ναι. Και εκεί έχω απευθυνθεί όταν χρειάζομαι βοήθεια. Όπως και εμείς σαν σχολείο μαζεύαμε κατά καιρούς, ρούχα, παιχνίδια, και διάφορα πράγματα και τα πηγαίναμε στις υπηρεσίες εκεί. Τα μαζεύανε για τους άλλους. Τώρα νιώθω ότι θα αρχίσουμε να τα μαζεύουμε για μας».
«Επίσης πόσο δύσκολο είναι να σου χτυπάει ο άλλος την πόρτα και να σου λέει ότι, ξέρεις μου κόψανε το ρεύμα και το παιδί μου ζει μέσα στο σκοτάδι, μην το παρεξηγήσεις. Προσπάθησε να μη καταλάβει τίποτα και βοήθησέ με. Ή ας πούμε για παράδειγμα, με απόλυτη περηφάνεια που έχει ένας γονιός, δεν μπορεί να έρθει να στο πει και το μαθαίνεις από τρίτους ανθρώπους και κάνεις προσπάθειες να βοηθήσεις».
«Δηλ. υπάρχουν περιπτώσεις που  χρειάστηκε να κάνετε και ενέργειες γι να βοηθήσετε και τους γονείς; Ναι.Υπάρχουν και χρειάστηκε. Και τώρα βλέπω, επειδή κατάλαβαν ότι το σχολείο είναι ο μόνος χώρος όπου μπορούν να βρουν ένα καταφύγιο κάπου σπάσαν αυτά τα εμπόδια, οι φραγμοί το να μιλήσουνε και πλησιάζουν το σχολείο, ενημερώνουν με τον τρόπο τους και το σχολείο βρίσκει τους χορηγούς, τους απαραίτητους. Ανθρώπους ευκατάστατους, πλούσιους που έχουν αυτό το σκοπό. Υπάρχει μια κοπέλα ας πούμε εδώ που ξέρω, που κάνει μεγάλη προσπάθεια μέσα από το facebook, δε θα πω το όνομά της, δεν υπάρχει λόγος, όπου πραγματικά όταν της πεις αυτό, ψάχνει μέσα από ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε ανθρώπων, χρειαζόμαστε ένα κρεβατάκι, στρωματάκι, ένα μπουφάν. Η τάδε μάνα χαρίζει αυτό από το Λαγκαδά να φύγει να πάει στο Ναύπλιο, στην Καλαμάτα ή και το αντίστροφο. Μόνο και μόνο για να λυθούν αυτά τα προβλήματα».

Συνεργαζόμενοι φορείς: 
Σύλλογος γονέων, Υπηρεσίες του Δήμου, χορηγοί, εκκλησία, ιδιωτικές κλινικές, ιδιώτες με οικονομική επιφάνεια, Σύλλογος Διδασκόντων.
Νομός υλοποίησης: 
Θεσσαλονίκη