Σχολικός εκφοβισμός

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Στην ιστοσελίδα του σχολείου υπάρχει η ένδειξη Χρήσιμοι Σύνδεσμοι, πάνω στην οποία κάνοντας κάποιος κλικ μπορεί να μεταφερθεί σε sites του Υπουργείου Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο ή το Ψηφιακό σχολείο.

 Παρατηρητήριο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Στον ιστότοπο αυτό ο εκπαιδευτικός, ο γονιός ή ο μαθητής θα βρει ενημερωτικό υλικό (έρευνες, άρθρα, νομοθεσία) για την κατανόηση του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, πληροφορίες έγκυρες για την εκπόνηση εκπαιδευτικών δράσεων και εργασιών, παιδαγωγικό υλικό για ενδοσχολική χρήση καθώς και χρήσιμες διευθύνσεις που παραπέμπουν σε πηγές σχετιζόμενες με την ελληνική και τη διεθνή εμπειρία γύρω από την ενδοσχολική βία.

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Συνεργάζεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης και με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Στο άμεσο μέλλον θα λειτουργούν και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Η δράση του πλαισιώνεται από μια δραστήρια Τοπική Ομάδα Εθελοντών και φίλων SOS. Με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ιδιώτες δωρητές το Κέντρο προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 180 οικογένειες. Το προσωπικό του Κέντρου αποτελούν: Επιστημονικός Υπεύθυνος, Κοινωνικός λειτουργός, Ψυχολόγος, Παιδοψυχίατρος, Ειδικός Παιδαγωγός, Λογοπεδικός, Εργοθεραπευτής και Γραμματεία.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου οργανώνουν ημερίδες και επιμορφώσεις για τους γονείς με  σε σύγχρονα ζητήματα παιδαγωγικής φύσης (π.χ. για το ηλεκτρονικό έγκλημα) ή για τη σχολική βία, σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.  

 

Δημιουργία αφίσας με θέμα: «Πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού»

Οι μαθητές/τριες της Στ τάξης δημιουργούν και παρουσιάζουν, με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού στις 6 του Μάρτη, αφίσα η οποία δείχνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθεί ένα παιδί: (α) Όταν βλέπει να εκφοβίζουν κάποιο συμμαθητή του, (β) Όταν δεχεται το ίδιο εκφοβισμό, (γ) Για να βοηθήσει το παιδί που εκφοβίζεται αλλά και αυτό που εκφοβίζει, (δ) Για να κάνει τελικά το χώρο του σχολείου ένα χώρο που όλοι θα περνάνε καλά. Η δράση αυτή έχει σκοπό να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και να «θωρακιστούν» απέναντι στη βία, ενόψη και της μετάβασής τους στο Γυμνάσιο.

Διαπολιτισμικό πρόγραμμα «Πες το με κόμιξ» με θέματολογία: (α) την αποδοχή της διαφορετικότητας και (β) την προσφυγική κρίση

 Το έργο “Πες το με κόμικς” πραγματοποιήθηκε στα δύο τμήματα της Ε΄ τάξης του σχολείου από την Μ.Κ.Ο. «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση AddArt, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το έργο υλοποιεί εργαστήρια γνωριμίας / σύστασης ομάδας, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και εργαστήρια αξιολόγησης / ολοκλήρωσης του έργου στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Λογοτεχνία από παιδιά για παιδιά: Το Σχολείο του Οζ

Συγγραφή ιστορίας από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄ τάξης, με τίτλο «Οι περιπέτειες της Ντόροθι και των φίλων της στο σχολείο του Οζ», η οποία  βασίστηκε σε μια υπάρχουσα ελληνική έκδοση της ιστορίας του μάγου του Οζ και στρέφοντας την πλοκή στις καθημερινές παιδικές και σχολικές εμπειρίες, έφτιαξε ένα νέο παραμύθι.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Θεατρικά Έργα, Εκδόσεις, Ταινίες, Αφίσες, Compass – Compasito, Προτεινόμενες Δραστηριότητες, "Δεν είναι μόνο Αριθμοί" Υλικό σχετικά με το δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδΙ, Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καλές πρακτικές-δράσεις σχολείων.

Pages